Класическо Синьо е цветът на 2020

Консултантският институт за прогнозиране на цветове и цветни стандарти "Пантон" определя главният цвят на годината от 2000 година насам на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за траен интерес.

Компанията създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори.

Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете.

Според тях основния цвят на 2020 година ще бъде "Пантон 19-4052" или класическо синьо - елегантен със своята семплост, цвят на спокойствието, внушаващ мир и покой в човешката душа.

Те изтъкнаха, че винаги може да се разчита на класическото синьо. Нюансът напомня за безкрая на вечерното небе и подбужда всеки да излезе от рамките на обикновеното.

Цветът на годината оказва голямо влияние върху модната индустрия, а класическото синьо се вписва перфектно както в мъжкия, така и в женския гардероб, хармонира добре със злато и сребро в бижутата.

Когато говорим за интериор синьото изглежда чудесно в плюш, върху мека мебел. То навява усещане за морски бряг, свобода и спокойствие.

С този цвят обаче не бива да се прекалява, защото може да създаде прекалено студено усещане, така че не може да бъде основен цвят, а по-скоро акцент.

В съчетание със сиво, бяло и балансирано с естествено дърво, за повече мекота, може да създадете един много класически и изтънчен интериор.

Особено подходящ е за аксесоари, които ще изглеждат скъпи и изискани и ще придадат звезден акцент в интериора.

Много добре се съчетава със златни акценти, които придават топлота и омекотяват студеното усещане.

Всичко в това съчетание придобива кралско и звездно усещане заради асоциацията с чисто нощно небе обсипано със звезди.