МАЛКА КУХНЯ МНОГО ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Нека да бъдем честни, в домовете си нямаме достатъчно пространство, за да направим мечтаната кухня и да вместим всички постижения на техниката. Има обаче малки хитринки, с които да направим пространството, което е отделено за кухня, ако не по-голямо, то поне по-функционално и удобно.

Дизайнерите на HAMEFA ще ви помогнат:

- да направите правилното разпределение, така че всеки ден да се чувствате удобно

- при избора на материалите, цветовете и финишите

- при избора на механизмите, които е добре да се използват, за да бъде функционална кухнята ви дълги години

- ще ви посъветват, как да оползотворите всяко скрито ъгълче

- ще направят визуализация, така че да сте сигурни, че това е мечтаната от вас кухня

- ще подготвят целия проект и ще следят през цялото време за неговото изпълнение до монтажа

- ще предадат лично изпълнения проект, за да са сигурни, че всички ваши желания са изпълнени.

Ето как изпълнихме проект на наши клиенти в кв. Младост и подменихме старата им кухня с нова, модерна и функционална. Ето няколко съвета:

Използвайте височината.

Почти във всяка кухня има горен ред шкафове, което позволява максимално използване на пространството. Това, което обаче понякога не се вижда при проекта, а е важно за пълното използване на мястото, е горните шкафове да се направят до тавана. Това първо дава възможност да направите най-горния ред по-дълбок, защото е по-високо от човешки ръст и не пречи, и второ ще предотврати наслагването и разпространението на прах от повърхността, защото е затворена. Тези шкафове са трудно достъпни, но и по-рядко използвани, защото там по правило прибираме уредите, които използваме 2-3 пъти в годината и за които никога не можем да намерим място.

Полуостров вместо остров.

На всички ни се иска да имаме огромен остров с бар столчета около него, може би котлона или мивката да са разположени там и да се вихрим като истински шеф готвачи, но в реалността рядко разполагаме с това място. Трябва да има достатъчно пространство около острова за минаване, за да има смисъл от него. Решение в този случай е добре познатия ни полуостров, който в единия край е прикрепен към останалата част на кухнята.

Шкафове от другата страна на полуострова

Когато имате полуостров с по-голяма ширина шкафовете под него могат да станат дълбоки и труднодостъпни. Освен това винаги има един ъгъл, който е почти неизползваем. Ако направите шкафове и от другата страна на полуострова, ще решите и двата проблема, а и ще ги направите много удобни, за неща, които използвате често на масата, тъй като са по-близо до нея и не е нужно да ставате за всяка нужна вещ.

Цяла стена с уреди.

Това ни осигурява максимално използване на единица площ. Когато оползотворим в част от кухнята разстоянието между плота и горните шкафове, можем да го запълним с вградени уреди. По правило в този случай се слагат вградени един до друг хладилника, печката, микровълновата.

Винаги избирайте вградените уреди.


По този начин увеличавате площта на плотовете, които са много важни за удобството за работа в кухнята. Когато говорим за вградени уреди нямаме предвид само стандартните фурна, хладилник и миялна, а и абсорбатор, който може да е напълно незабележим, ако се направи в линията на мебелите, както и контактите, които могат да бъдат обърнати само при използването им.

Скрийте сушилнята

Сушилнята за чиниите също е добре да бъде прибрана в шкафа над мивката, за да може да не ви се пречка на плота.

Използвайте ъглите.

Изглеждат труднодостъпни и тъмни, но когато се използват механизми, които позволяват рафтовете да се завъртят и да са извадят напълно от шкафа, всичко си идва на мястото. Важно е при някои или всички чекмеджета да се използват механизми за пълно изтегляне, които позволяват отново да използвате и виждате пълния обем на чекмеджето. Те са по скъпи, но ще ви се отблагодарят с удобство във времето.

Шкафове с издърпване.

Тесните и дълбоки шкафове ще станат удобни и достъпни, ако ги направите с механизми за издърпване. Ако този тип шкаф е обикновен с вратичка всичко вътре ще бъде едно зад друго и ще ви е трудно да го използвате. Ако шкафът се издърпва ще имате видимост към всичко вътре. Често сме виждали такъв тип шкафове, които обират разликата, когато имаме само 20-тина сантиметра и не е подходящо за шкаф с нормални размери, но трябва да се има предвид, че този тип шкафове могат да бъдат и по-високи и да се разположат по цялата височина на кухнята.

Спазвайте линиите.

За красотата на кухнята ви е много важно да бъдат спазени линиите, а понякога чекмеджетата развалят ритъма. Решението е да приберем чекмеджетата в шкафа. Така отвън няма да има разлика със съседните шкафове и кухнята ще изглежда по чиста. Така ще имате и по лесен достъп при издърпването им и може да поставите дълбоките съдовете един в друг и да спестите място.

Нека бъде светлина

По принцип кухните са във вътрешния ъгъл на стаята, което ги пави тъмни. Осигурете си хубава светлина в ъгъла на плота, под горните шкафове и върху плота, за да ви е комфортно да готвите.

ДОВЕРЕТЕ СЕ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ НИ

Колкото и снимки в интернет да разгледате винаги ще има нещо, което не сте предвидили и което ще ви дразни години наред. Ще забравите някой нужен контакт, което ще наложи допълнително разбиване и пробиване. Дизайнерите ще съобразят мястото, с което разполагате с желанието за уреди, които искате да имате и с честота на използването на кухнята, за да създадат максимално функционално решение, влагайки целия си опит и знания.